zink_1140x600.jpg

Zink

Zink bidrager til at opretholde normal funktion af hår, hud og negle og er også en antioxidant, der beskytter vores celler mod oxidativt stress.

Zink findes i alle kroppens celler

Zink er et vigtigt mineral, som kroppen har brug for. Det findes i alle kroppens celler, men især i knogler, muskler, øjne og prostata. Kroppen har et indhold på 2,3 gram zink.

Mineralet zink fremmer normal metabolisme af makronæringsstoffer, såsom kulhydrater og fedtsyrer.

Hvad gør zink i vores krop?

Zink findes i alle væv og er afgørende for funktionen af ​​mange kroppens enzymer. Zink påvirker således flere af kroppens funktioner:

  • Bidrager til at opretholde et normalt syn
  • Bidrager til immunsystemets normale funktion
  • Bidrager til normal kognitiv funktion
  • Bidrager til at beskytte celler mod oxidativt stress
  • Bidrager til normal syre/base balance
  • Bidrager til normal fertilitet og reproduktionsevne
  • Hjælper med at opretholde normale testosteronniveauer i blodet
  • Bidrager til normal omsætning af makronæringsstoffer som kulhydrater og fedtsyrer
  • Bidrager til normal omsætning af vitamin A
  • Har en rolle i celledelingsprocessen og bidrager til normal protein- og DNA-syntese
  • Bidrager til at opretholde en normal knoglestruktur

Zink - et af sporstofferne

Kroppen har brug for store mængder af visse mineraler, eksempler på disse er magnesium og calcium. De mineraler, der er nødvendige i mindre mængder i vores krop, kaldes sporstoffer. Jern, krom, selen, mangan og jod indgår foruden zink i denne gruppe.

Zink i mad

Zink findes ikke naturligt i vores kroppe, så det skal fås fra mad. Mindre end 50 % af madens zinkindhold kan optages af vores krop. Dette indtag hænger blandt andet sammen med, hvordan måltidet er sat sammen.

Proteinrig mad får optagelsen til at øge, jern og fytinsyre, der findes i korn, kan forårsage, at optagelsen hæmmes. Zink findes i fødevarer som kød, korn, leverpostej, bælgfrugter og skaldyr.

Den anbefalede daglige dosis er 9 mg for mænd og 7 mg for kvinder. Vegetarer og andre, der spiser lidt animalsk protein, bør øge deres indtag. Den øvre grænse for dagligt forbrug er 25 mg.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.