antioxidanter_1140x600.jpg

Antioxidanter

Al den stress, vi udsætter vores krop for, bidrager til oxidativt stress. Antioxidanter hjælper vores celler med at beskytte mod dette oxidative stress.

I vores krop er det antioxidanter, der beskytter vores celler mod oxidativt stress. Oxidativt stress opstår, når kroppen omdanner ilt, og der dannes såkaldte reaktive iltarter, for eksempel frie radikaler. Disse reaktive oxygenarter skal tages hånd om af forskellige enzymer, såsom antioxidanter. Der skal være en balance mellem, hvor mange reaktive iltarter kroppen danner, og hvordan antioxidantenzymerne neutraliserer dem, for at vi kan føle os godt tilpas.
Nogle antioxidanter produceres af kroppen selv, nogle skal indtages gennem kosten, for eksempel C- og E-vitamin.

Naturens antioxidanter

Der er flere forskellige forbindelser, der beskytter cellerne mod oxidativt stress:

  • E-Vitamin
  • C-Vitamin
  • Riboflavin
  • Selen
  • Kobber
  • Zink

Kroppen producerer enzymer

Antioxidanter forekommer naturligt i vores celler, i forskellige enzymformer. Der er også antioxidanter som kroppen ikke selv kan danne, disse skal tilføres gennem kosten. Eksempler på antioxidanter som kosttilskud er C-vitamin, E-vitamin og riboflavin samt mineralerne kobber, zink og selen.

Antioxidanter i fødevarer

Flere fødevarer er rige på antioxidanter som vitamin C og E, for eksempel frugt, grøntsager, nødder, bær, nødder og visse krydderier.

Antioxidanters vigtige rolle

Når vi udsætter kroppen for stress, for eksempel når vi træner, stiger niveauet af oxidative iltforbindelser. Stress, sol og usund kost øger også oxidativ stress i kroppen. Kroppens eget antioxidantsystem består af forskellige kropsproducerede enzymer, som er nødvendige for at beskytte cellerne og holde dem stadig vitale. Man kan sige, at antioxidanter er kroppens naturlige antirustmidler, der hjælper vores krop med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.