vitaminB_1140x600.jpg

B-vitamin

B-vitamin findes i mange forskellige typer. De har forskellige opgaver og afløser ikke hinanden. Læs om de 8 forskellige varianter.

Vitamin B - de 8 varianter

Der er i alt otte B-vitaminer med flere funktioner, der adskiller sig fra hinanden. Alle B-vitaminer er en del af kroppens enzymsystem. Vitamin B er vandopløseligt, og det betyder, at kroppen ikke kan lagre dem på samme måde som fedtopløselige vitaminer, en undtagelse er Vitamin B 12.

Vitamin B1

Vitamin B1 kaldes også thiamin og blev opdaget i 1926. Thiamin er varmefølsomt og ødelægges let, hvis det tilberedes. Vitamin B1 har flere vigtige funktioner i vores kroppe:
Vitamin B1 bidrager til:

  • Normal psykologisk funktion
  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Normal funktion af hjertet

B1 findes hovedsageligt i ølgær, i hvedekim og i solsikkefrø.

Vitamin B2

Vitamin B2 kaldes også riboflavin. Riboflavin kan ikke tåle lys, men det gør varme. Derfor kan B2-vitamin bedre tåle tilberedning. Dens gule farve betyder, at den bruges i fødevarer, som farvestof.

I kroppen har riboflavin flere vigtige funktioner:
Vitamin B2 bidrager til:

  • For at reducere træthed og udmattelse
  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Oprethold normale slimhinder
  • For at opretholde en normal hud
  • For at opretholde normale røde blodlegemer
  • Normalt jernstofskifte
  • For at opretholde et normalt syn
  • For at beskytte celler mod oxidativ stress

Riboflavin findes i mejeriprodukter og forekommer også i spinat, asparges og broccoli. Fisk, æg og fuldkornsprodukter indeholder også vitamin B2.

Vitamin B3

Ofte er vitamin B3 bedre kendt under navnet niacin. Vitamin B3 bruges af forskellige enzymer i vores lever og er desuden en vigtig byggesten i flere såkaldte coenzymer. Dette betyder, at niacin har flere vigtige funktioner i vores kroppe:
Vitamin B3 bidrager til:

  • Normal psykologisk funktion
  • Reducer træthed og udmattelse
  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Oprethold normale slimhinder
  • Oprethold normal hud

I modsætning til andre typer af B-vitaminer kan niacin tåle både varme og lys. Fjerkræ, fisk, svampe og æg er eksempler på fødevarer rig på niacin, det findes også i lever og kaffe.

Vitamin B5

Vitamin B5 kaldes også pantothensyre. Det er et vigtigt B-vitamin til opbygning af coenzym A, som har en vigtig rolle i stofskiftet. Pantothensyre er vigtig for omsætning (metabolisme) af fedt, kulhydrater og aminosyrer, og den er også vigtig for kroppens syntese af kolesterol. Vitamin B5 findes hovedsageligt i biprodukter fra slagtning, æg, nødder og fuldkorn.

Vitamin B6

Vitamin Vitamin B6 kaldes også pyridoxin og har flere vigtige funktioner i vores kroppe.
Vitamin B6 bidrager til:

  • Normal psykologisk funktion
  • Immunsystemets normale funktion
  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Oprethold normale røde blodlegemer
  • Normal cysteinsyntese
  • Normal metabolisme af protein og glykogen
  • Reguler hormonel aktivitet

B-vitamin findes i de fleste fødevarer fra både dyre- og planteriget. Eksempler på gode kilder er mejeriprodukter, lever, fjerkræ, svinekød, fisk, linser, kartofler, fuldkorn, nødder, avocado og bananer.

Biotin

Biotin kaldes også vitamin B7 eller vitamin H. Biotin er vigtigt for flere af enzymsystemerne i og har flere vigtige funktioner i vores kroppe.
Vitamin B7 bidrager til:

  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Normal metabolisme af makronæringsstoffer
  • Normal psykologisk funktion
  • Hold normalt hår
  • Oprethold normale slimhinder
  • Oprethold normal hud

Vigtige kilder til biotin er æggeblommer, bælgfrugter, nødder, gær, ris, chokolade og nogle typer grøntsager.

Folat (Vitamin B9)

Folat (vitamin B9) blev opdaget i 1941 i spinat. Dette vitamin er følsomt over for lys og varme. Vitamin B9 er en såkaldt "co-faktor" for forskellige vigtige enzymer i menneskekroppen og er derfor vigtig for flere forskellige funktioner.
Vitamin B9 bidrager til:

  • Vævsdannelse hos gravide kvinder
  • Normal aminosyresyntese
  • Normal bloddannelse
  • Normal homocysteinomsætning
  • Normal psykologisk funktion
  • Immunsystemets normale funktion
  • Reducer træthed og udmattelse
  • Spiller en rolle i celledelingsprocessen

Folat findes i fuldkorn, spinat, broccoli, gulerødder, rosenkål, asparges, æg og nødder og også i frugt, fisk og kød.

Vitamin B12

Vitamin B12 kaldes også cobalamin. Kroppen har brug for vitaminet tilført fra animalske kilder i vores kost. De vigtige funktioner af B12 i kroppen er flere.
Vitamin B12 bidrager til:

  • Normal psykologisk funktion
  • Normal homocysteinomsætning
  • Immunsystemets normale funktion
  • Reducer træthed og udmattelse
  • Spiller en rolle i celledelingsprocessen
  • Normal energiomdannelse
  • Normalt fungerende nervesystem
  • Oprethold normale røde blodlegemer

Vitamin B12 findes hovedsageligt i animalske fødevarer som lever, kød, æg og mælk. Det findes dog ikke i planteprodukter. Derfor skal veganere passe på, at de får nok vitamin B12. Det kan produceres af tarmbakterier, men kroppen bruger ikke det vitamin, der dannes der. Med alderen falder evnen til at optage vitamin B12 fra kosten. Det er derfor især vigtigt for ældre mennesker, at

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.