vitaminC_1140x600.jpg

Vitamin C

C-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion. C-vitamin er også en antioxidant og bidrager til beskyttelsen af ​​kroppens celler.

Beskytter cellerne mod oxidativ stress

C-vitamin er en antioxidant, der hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress forårsaget af reaktive iltarter. Reaktive iltforbindelser er et biprodukt af for eksempel forbrænding af ilt i kroppen. Reaktive iltarter, såsom frie radikaler, kan angribe kroppens celler, proteiner og genetisk materiale.

Antioxidanten C-vitamin beskytter vores kroppe ved at neutralisere reaktive iltforbindelser. C-vitamin bidrager også til genopbygningen af ​​den reducerede form af E-vitamin.

Øg optagelsen af ​​jern med C-vitamin

Hvis C-vitamin er til stede i mave-tarmkanalen, kan dette omdanne jern, så kroppen lettere kan optage det. C-vitamin kan også bidrage til immunsystemets normale funktion.

Ved hård og ekstrem træning er det ekstra vigtigt, at du får nok C-vitamin. Et dagligt indtag på 200 mg C-vitamin ud over det anbefalede daglige indtag af C-vitamin bidrager til at opretholde immunsystemets normale funktion under og efter intens fysisk træning.

C-vitamin har også flere andre vigtige funktioner:

  • Bidrager til normal psykologisk funktion
  • Hjælper med at reducere træthed og udmattelse
  • Bidrager til normal energiomsætning
  • Bidrager til nervesystemets normale funktion
  • Bidrager til normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for den normale funktion af blodkar, knogler, brusk, tandkød, tænder og hud.

C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse

En af C-vitamins vigtigste funktioner er, at det bidrager til normal dannelse af kollagen, en type protein, der spiller en stor rolle i dannelsen af ​​forskellige væv, for eksempel knogler, brusk, hud, blodkar og tænder. C-vitaminmangel kan derfor påvirke mange forskellige dele af kroppen.

Næringsstoffer rige på C-vitamin

Mennesker kan i modsætning til de fleste levende væsner ikke danne C-vitamin i kroppen og er derfor afhængige af at få det tilført gennem kosten.

Det anbefales, at både kvinder og mænd får 75 mg/dag. C-vitamin er især vigtigt for kvinder for at sikre en god optagelse af jern. Rygere har sandsynligvis brug for mere C-vitamin, fordi de bruger det hurtigere.

C-vitamin, den naturlige antioxidant, findes fortrinsvis i citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugt. Kartofler er også en vigtig kilde til C-vitamin, ligesom mange bær og friske grøntsager. For lidt indtag af disse fødevarer kan forårsage mangel på C-vitamin, noget som tidligere ofte ramte sejlere.

C-vitamin i kroppen

I vores kroppe findes det meste C-vitamin i musklerne. Selv blod indeholder meget C-vitamin. Den højeste koncentration findes i binyrerne, hjernen og øjet. Indtager du op til 60 mg C-vitamin, recirkuleres C-vitaminet af nyrerne, og noget udskilles i kroppen. Ved høje doser udskiller kroppen C-vitamin via urinen. Jo højere dosis, jo mere udskilles der.

“Fem frugter og grøntsager om dagen”

Madens indhold af C-vitamin kan ændres ved opbevaring og når maden tilberedes. Det kan derfor være godt at indtage frisk frugt og grønt. Et indtag på mindre end 40 mg C-vitamin om dagen kan give mangelsymptomer, såsom træthed og udmattelse. Når du ikke får nok friske grøntsager og frugt, kan det være nødvendigt at supplere med kosttilskud. Doser svarende til indtagelse af meget grønt og frugt optages for det meste af kroppen.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.