vitaminA_1140x600.jpg

A-vitamin

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, der blandt andet bidrager til at opretholde synet og immunsystemets funktion.

Fedtopløseligt vitamin, der lagres i kroppen

At et vitamin er fedtopløseligt betyder, at det kan lagres i kroppen. Vitamin A var det første, der blev opdaget og fik derfor betegnelsen A. Vitamin D, E og K er også fedtopløselige. A-vitamin lagres i leveren, fedtvævet, lungerne og nyrerne. Hvis der er mangel på et fedtopløseligt vitamin, kan kroppen fjerne sine lagrede reserver via tarmen og blodbanen.

A-vitamin understøtter mange funktioner

A-vitamin hjælper kroppen med bl.a.

  • Normal omsætning af jern
  • For at opretholde normale slimhinder
  • For at opretholde normal hud
  • For at opretholde et normalt syn
  • Immunsystemets normale funktion
  • Processen med celledeling

A-vitamin i vores kost:

Retinol

A-vitamin findes blandt andet i form af retinol. I denne form findes A-vitamin i fx leverpostej, æggeblomme, mælkeprodukter, torskelever og tran.

Carotenoider

Rød-gule og gule frugter som gulerødder og søde kartofler indeholder A-vitamin i form af carotenoider. Når vi spiser mad med carotenoider, kan kroppen omdanne dette til A-vitamin.

Beta-caroten

Det stof, som kroppen bedst omdanner til A-vitamin, er beta-caroten, en type carotenoid. A-vitamin fra animalsk mad bør ikke overdoseres, A-vitamin fra grøntsager, til gengæld omdannes kroppen til A-vitamin kun når det er nødvendigt. Der er cirka 600 forskellige carotenoider i naturen, hvoraf cirka 60 er kilder til A-vitamin.

Korrekt indtagelse resulterer i bedre absorption

Kroppen har svært ved at optage A-vitamin fra rå frugt og grønt, når de opvarmes eller forarbejdes til olier, øges optagelsen. Høje temperaturer kan dog nedbryde A-vitamin. Antioxidanter beskytter mod nedbrydning af vitamin A.

A-vitamin til øjnene

I øjet er der lysfølsomme pigmenter, der gør, at seevnen kan tilpasses lys og mørke. Vitamin A er afgørende for at danne dette pigment.

A-vitamin til funktionen af ​​slimhinderne

A-vitamin er også nødvendigt for at opretholde normale slimhinder i fx øjne, tarme og lunger gennem dannelse af slimproducerende celler. Celledelingsprocessen har med både vækst og udvikling af kroppens celler at gøre, og A-vitamin er vigtigt herfor.

Behovet for A-vitamin

Indtagelsesanbefalingen for vitamin A er udtrykt i retinolækvivalenter (RE), hvor retinolaktiviteten af ​​forskellige carotenoider er omdannet til én enhed. Det anbefalede indtag af vitamin A er 900 µg retinol dagligt for mænd og 700 µg retinol dagligt for kvinder.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.