vitamins_1140x600.jpg

Vitaminer

Tretten vigtige vitaminer er kendt i dag. Ordet vitamin kommer fra det latinske ord "vita", der betyder liv. Et godt helbred kræver regelmæssig indtagelse af vitaminer.

Forskellige vitaminer er A, C, D, E, K og de otte forskellige B-vitaminer

Vitaminerne A, D, E og K er fedtopløselige, de andre er vandopløselige. Det er en vigtig sondring, fordi den beskriver, hvordan overskydende vitaminer udskilles eller opbevares. Vitaminer, der er fedtopløselige, kan lagres af kroppen i leveren og fedtvævet. Vitaminer, der er vandopløselige, er sværere for kroppen at opbevare. Undtagelsen er vitamin B12, som kroppen kan lagre i leveren i over fire år.

Vitaminer skal hentes fra fødevarer

Fælles for alle vitaminer er, at kroppen skal få dem gennem maden. Undtagelsen er D-vitamin, som også kan produceres i huden under påvirkning af solens UV-stråler.

Vitaminer har forskellige sammensætninger, og hvert vitamin har en specifik biologisk funktion. Fødevarer rige på vitaminer er for eksempel frugt og grøntsager. En god kilde til D-vitamin er fisk. Følges anbefalede kostråd, får man som regel nok af de fleste vitaminer. Hvis du ikke spiser en blandet kost eller spiser lidt mad, kan det være nødvendigt at tage kosttilskud ud over maden.

Funktioner af vitaminer

Vitaminer er opbygget på forskellige måder og har forskellige virkninger i kroppen:

 • Mange af kroppens forskellige kemiske processer kræver vitaminer for at fungere normalt, herunder det stofskifte, som vi har brug for, for at kroppen kan omdanne mad til energi. Mange af B-vitaminerne, såsom niacin, pantothensyre, riboflavin, thiamin, vitamin B12, vitamin B6 og vitamin C, bidrager til et normalt energistofskifte
 • Vitamin C og E fungerer begge som antioxidanter i kroppen ved at hjælpe med at beskytte cellerne mod oxidativt stress
 • A-vitamin bidrager til at opretholde et normalt syn
 • Vitamin A, vitamin B12, vitamin B6, folat, vitamin C og D bidrager til immunsystemets normale funktion
 • K-vitamin bidrager sammen med D-vitamin til at opretholde en normal knoglestruktur

"Sol vitamin"

D-vitamin kaldes ofte for solvitaminet, fordi kroppen kan producere D-vitamin under påvirkning af solens UV-stråler. Denne kilde til D-vitamin er dog begrænset af sæsonbestemte ændringer, solcremer, indendørs aktiviteter, alder, mørk hudfarve og tøj.

Produktionen af ​​D-vitamin gennem huden er derfor sjældent tilstrækkelig, især ikke om vinteren, og derfor anbefales det jævnligt at indtage fed fisk i kosten. Ældre med begrænset eksponering for dagslys bør i henhold til gældende retningslinjer få D-vitamintilskud (10 μg/dag) ud over kosten, mens spædbørn bør have tilskud indeholdende 10 μg D-vitamin om dagen fra 4 ugers alderen.

EU har fastsat en daglig tolerancegrænse for D-vitamin på 100 µg, men daglige doser på 50-100 mg er nødvendige, før vitaminet bliver giftigt.

D-vitamin har flere dokumenterede effekter og bidrager til:

 • Normal optagelse/udnyttelse af calcium og fosfor
 • Normale calciumniveauer i blodet
 • For at opretholde normale knogler (skelet)
 • For at opretholde normal muskelfunktion
 • For at opretholde normale tænder
 • Immunsystemets normale funktion
 • D-vitamin spiller en rolle i celledelingsprocessen

Vitaminer til huden

B-vitamintyperne niacin og riboflavin bidrager sammen med vitamin A til normal hud.

C-vitamin fremmer normal kollagendannelse, hvilket er vigtigt for normal hudfunktion. Kollagen er byggematerialet i hudens bindevæv, hvilket er vigtigt for hudens struktur og styrke.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.