oxidativstress_1140x600.jpg

Oxidativ stress

Frie radikaler er en type reaktive iltarter, der for eksempel dannes, når kroppen forbrænder mad ved at bruge ilt. Reaktive iltarter kan også dannes, når immunsystemet bekæmper de mikroorganismer, der kan invadere det.

Antioxidanterne beskytter mod reaktive iltarter

Antioxidanter fungerer som en naturlig beskyttelse mod reaktive iltarter i vores kroppe og beskytter os mod reaktive iltarter, for eksempel frie radikaler. Kroppen producerer en række enzymer, der fungerer som antioxidanter. Enzymerne virker ved at forhindre og neutralisere et overskud af reaktive iltarter i vores kroppe. Når der er et overskud af denne type forbindelser, opstår der oxidativ stress i vores kroppe.

Reaktive oxygenarter

Når vores krop forbrænder ilt, produceres reaktive iltarter konstant som et biprodukt. Frie radikaler er en type reaktive oxygenarter. Antioxidanterne dannes i vores kroppe og er med til at neutralisere de iltforbindelser, der angriber vores celler.

For at cellerne i vores kroppe kan fungere optimalt, er det vigtigt, at der er balance mellem, hvor meget reaktive iltarter, der dannes, og i hvor høj grad de nedbryder antioxidanter.

Det anslås, at hver celle producerer over 20 milliarder reaktive iltarter om dagen, så længe forbrændingen fungerer normalt. Hver eneste celle i kroppen bliver sandsynligvis angrebet af reaktive iltarter ti tusinde gange om dagen. Antioxidantenzymer produceret af vores kroppe danner forsvaret mod disse forbindelser. For at vores kroppe kan fungere optimalt, er det nødvendigt, at der er balance mellem, hvor meget reaktive iltarter, der dannes, og nedbrydningen af ​​antioxidanter.

Antioxidanter

Antioxidanter kan virke ved at forhindre og neutralisere overskydende reaktive oxygenarter. Nogle antioxidanter kan kroppen selv producere i form af enzymer. Maden indeholder desuden antioxidanter som vitamin C og E og mineralerne selen, kobber og zink. Bær, frugt, nødder, grøntsager og krydderier indeholder mange antioxidanter såsom vitamin C og E.

Indtagelse af disse antioxidanter hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

Flere forskellige forbindelser hjælper med at beskytte celler mod oxidativt stress:

  • Vitaminer som riboflavin, C-vitamin og E-vitamin
  • Mineraler som selen, kobber og zink
  • Enzymer produceret af kroppen

Dannelsen af ​​oxidativ stress

Når produktionen af ​​de reaktive iltarter, for eksempel de frie radikaler, øges, kan det medføre, at antioxidantforsvaret i kroppen bliver utilstrækkeligt. Hvis kroppen har en konstant ubalance mellem antioxidanterne og de reaktive iltarter i kroppen, opstår der såkaldt oxidativt stress. Oxidativ stress kan sammenlignes med, at fedt bliver uklart, eller negle bliver rustne. Der er flere forskellige faktorer, der gør, at dannelsen af ​​de reaktive iltarter øges, for eksempel fysisk træning, udsættelse for solen, ernæringsmæssige mangler, tobaksrygning, miljøgifte/tungmetaller og stress. Ved stress bliver antioxidantforsvaret i kroppen særligt vigtigt, da produktionen af ​​frie radikaler så kan øges.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.