Omega3_1140x600.jpg

Omega-3

Omega 3 kaldes de flerumættede fedtsyrer, der findes i planter og fisk. Vores kroppe er afhængige af disse fedtsyrer for vigtige kropsfunktioner.

Korte vs lange fedtsyrekæder

Det er nødvendigt for kroppen, at omega 3-fedtsyrerne tilføres fra vores kost. Kun den såkaldte "korte" Omega 3 fedtsyre alfa-linolensyre (ALA) fås fra planter, lange Omega 3 fedtsyrer, docosahexaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA) fås fra havdyr. Kroppen kan drage fordel af disse lange fedtsyrekæder. Disse forekommer primært i fede fisk, såsom makrel, sardiner, ansjoser, sild og laks.

Omega 3 fedtsyrer, som er essentielle

ALA er en essentiel omega 3-fedtsyre, som vores krop ikke kan producere på egen hånd. DHA og EPA omtales også som essentielle fedtsyrer, da det ikke er muligt at omdanne dem fra andre typer fedt, de skal tilføres via kosten eller alternativt omdannes fra den essentielle fedtsyre ALA.

Omega 3 er godt for kroppen

Forskning viser, at essentielle fedtsyrer er godt for kroppen. De lange omega 3 fedtsyrer EPA og DHA er indbygget i celleoverfladen, hvor de kan omdannes til signalstoffer (eicosanoider) i kroppen.

Meget umættet fedt i form af omega 3-fedtsyrerne DHA og EPA holder celleoverfladen blød og bidrager til hjertets normale funktion*. Fedtsyren DHA bidrager til gengæld til at opretholde normal hjernefunktion og normalt syn*.

Omega 3 fedtsyrer fra planter eller fisk

Omega 3 taget fra planteriget opstår som den "korte" ALA fedtsyre og skal omdannes til "lange" EPA fedtsyrer, og i næste trin DHA, før kroppen kan optage det.

Havdyr og fisk, der spiser alger rige på EPA og DHA, får et højt indhold af disse fedtsyrer. Når små havdyr bliver spist af større havdyr, bliver koncentrationen af ​​de lange Omega 3 fedtsyrer høj. Når vi mennesker spiser havdyrene, får vi en øget mængde af de sunde umættede fedtsyrer i kroppen.

Højst sandsynligt kan mennesker ikke omdanne ALA til EPA effektivt, og vi skal derfor spise meget flere vegetabilske olier end fiskeolier for at opnå samme niveau af Omega 3 fedtsyrerne EPA og DHA i vores kroppe.

Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer i kosten

Omega 3 i vores kost kommer normalt fra madlavningsfedt baseret på rapsolie, for eksempel margarine (flydende) (indeholder korte fedtsyrer, ALA) og fra fisk (indeholder lange fedtsyrer, EPA og DHA). Nogle slags nødder, for eksempel valnødden, indeholder Omega 3. Solsikke-, majs- og olivenolie indeholder små mængder omega 3-fedtsyrer.

Det er balancen mellem fedtsyrerne, der er vigtig

For at få en optimeret effekt skal umættede fedtsyrer indtages i balancerede mængder, det er ikke nok kun at indtage umættede fedtsyrer.

I den moderne kost får vi ofte for meget af Omega 6-fedtsyrerne, fra vegetabilske olier og margarine, sammenlignet med hvor meget af Omega 3-fedtsyrerne vi får fra skaldyr og fisk.

Omega 3 og omega 6 fedtsyrer giver anledning til forskellige signalstoffer, som ofte har modsatrettede effekter. En ubalance mellem de forskellige fedtsyrer kan derfor føre til et dårligere helbred. Forskellen mellem omega 3 og omega 6 er, at omega 3 har en dobbeltbinding tre led fra enden af ​​fedtsyrekæden, mens omega 6 har en dobbeltbinding seks led fra enden.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.