mineraler_1140x600.jpg

Mineraler

Eksempler på mineraler er calcium, magnesium, selen og zink. Kroppen kan ikke producere sine egne mineraler, og derfor skal vi få dem gennem det, vi spiser.

Vigtig for mange kropsfunktioner

Mineraler er en gruppe uorganiske stoffer, som kun udgør en lille del af kroppen, men som er vigtige for mange kropsfunktioner.

Kroppen har omkring 4% mineraler, men de kan ikke produceres af kroppen selv. Der er essentielle og ikke-essentielle mineraler. Hvis essentielle mineraler ikke indtages, kan der opstå fysiologiske symptomer. Mineraler er til dels mineralske stoffer, som kroppen har brug for meget af, for eksempel calcium og magnesium. Sporstoffer er mineraler, som kroppen har brug for mindre end 100 mg om dagen, såsom selen og zink.

Mineraler gavner kroppen

Forskellige mineraler har flere funktioner i vores kroppe:

Både magnesium og calcium hjælper med at kontrollere vores bevægelser, da de bidrager til normal muskelfunktion. Magnesium bidrager også til nervesystemets normale funktion, mens calcium bidrager til normal neurotransmission.

Zink, selen, kobber og mangan er antioxidanter, der hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

En række mineraler, såsom kobber, calcium, jod, jern, magnesium, mangan og fosfor bidrager til den normale omsætning af energi.

Mineraler er byggestenene i knogler og tænder. Mangan, fosfor, zink, calcium og magnesium bidrager til at opretholde normale knogler. Derudover bidrager magnesium, calcium og fosfor til vedligeholdelsen af ​​normale tænder.

  • Tilstrækkelig indtagelse af mineraler, jern og magnesium hjælper med at reducere træthed og udmattelse
  • Chrom hjælper med at opretholde normale blodsukkerniveauer
  • Kobber fremmer normal hår- og hudpigmentering

Mineraler i vores kost

Kroppen kan ikke selv producere mineraler, derfor er det vigtigt at få mineraler gennem det vi spiser. Calcium findes blandt andet i spinat og mælkeprodukter, grønne grøntsager er blandt andet rige på magnesium. Hvor meget kroppen optager mineraler kan variere og påvirkes af både forbrug og andre næringsstoffer. D-vitamin fremmer normal optagelse og udnyttelse af calcium og fosfor og dermed det normale niveau af calcium i blodet. C-vitamin øger jernoptagelsen.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.