kollagen_1140x600.jpg

Kollagen

Kroppens brusk er nødvendig gennem hele livet og klare klare mængder af forskellige belastninger. Brusk gennemgår mange millioner cyklusser, det komprimeres og strækkes, når vi bevæger os. At tage sig af brusken er vigtig for bevarelsen af ​​bevægelige led.

Kollagen er en af ​​byggestenene i brusk

Kollagen er et vigtigt protein i kroppen og en vigtig byggesten i brusk, ledbånd og sener. Omkring 30 procent af vores kroppe er kollagen. Der er i alt 28 forskellige kollagentyper, de mest almindelige er type I og type II. Type I kollagen er en vigtig komponent i huden, mens type II er hovedkomponenten i brusk.

Brusk er støddæmperen i kroppen

Sammenligner man kroppen med biler, er brusken selve stødabsorberingen. Brusk med den korrekte sammensætning har både elastiske og holdbare egenskaber og gør, at stødabsorberingen af ​​bevægelser er effektiv. Stødabsorberingen kommer af, at kollagenfibrene er snoet sammen som tråde i et reb.

Brusk skal modstå stress

Brusk skal kunne modstå utallige belastninger gennem hele livet. I løbet af de millioner af cyklusser, som brusk gennemgår, vil den blive komprimeret og strakt igen og igen. Der er ingen blodkar i brusk, men de tilføres ved, at såkaldt ledvæske presses ud under bevægelser. For at få cirkulation og frigive næringsstoffer til cellerne i ledbrusken er bevægelse derfor af stor betydning.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.