koppar_1140x600.jpg

Kobber

De fleste af de 50-150 mg kobber, vores krop har, findes i leveren, hjernen, hjertet og nyrerne. Kobber har en vigtig rolle i kroppen og bidrager til flere forskellige funktioner.

Et af de væsentlige sporstoffer

Kobber er et såkaldt sporstof. Det bidrager til normal pigmentering af hår og hud. Kobber er et mineral med en rødlig farve og tilhører gruppen kendt som sporstoffer. Sporstoffer er de mineraler i kosten, som vi har brug for mindre end 100 mg om dagen. Kobber er et af de essentielle sporstoffer, hvilket betyder, at særlige fysiologiske ændringer kan påvises, hvis tilførslen af ​​mineralet er for lille.

Kobbers rolle i kroppen

Vores krop indeholder mellem 50-150 mg kobber. Den største del findes i leveren, hjernen, hjertet og nyrerne. Kobber deltager i flere af kroppens reaktioner og har således en række vigtige funktioner:

  • Bidrager til normal hudpigmentering
  • Bidrager til normal transport af jern i kroppen
  • Bidrager til normal hårpigmentering
  • Hjælper med at opretholde normalt bindevæv
  • Hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress
  • Bidrager til nervesystemets normale funktion
  • Bidrager til normal energiomsætning
  • Bidrager til immunsystemets normale funktion
  • Kobber bidrager til nervesystemets normale funktionon hos nervsystemet

Sporelementet kobber er vigtigt for produktionen af ​​myelin, et fedtlag bestående af flere fosfolipider, der omgiver nervefibrene. Dette er forklaringen på, hvordan kobber bidrager til nervesystemets normale funktion.

Kobber bidrager til normal pigmentering af hår og hud

Kobber påvirker produktionen af ​​melanin, det vil sige de sorte, brune og røde farvepigmenter. Melanin fanger solens stråler og når huden udsættes for solen, øges produktionen af ​​melanin, hvilket gør, at vi bliver "brune". Kobber kan således bidrage til normal hudpigmentering.

Kobber i vores kost

Kroppen producerer ikke kobber, sporelementet skal tilføres gennem kosten. Det anbefalede daglige indtag af kobber er 0,9 mg dagligt for både mænd og kvinder. Kostkilder til kobber omfatter brød, korn, frugt og grøntsager. Skaldyr, nødder og kakao indeholder også noget kobber. Postevand fra kobberrør kan indeholde kobber, når vandet har været i røret i længere tid, alternativt når vandet i rørene er varmt.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.