vitaminK_1140x600.jpg

K-vitamin

K-vitamin er et af de fedtopløselige vitaminer, der bidrager til normal blodkoagulation og til at opretholde en normal knoglestruktur.

K-vitamin - aktiverer proteiner 

Man kan dela in K-vitaminerna i två olika grupper: K1-vitamin och K2-vitamin. K2-vitamin är speciellt viktigt för att transportera kalcium till vårt skelett, därmed bidrar K-vitamin till bibehållandet av normal benstomme.

K-vitaminets funktion är aktivering av flera olika proteiner i kroppen. Aktiveringen gör att dessa proteiner kan binda kalcium. 14 olika proteiner i kroppen som behöver K-vitamin har upptäckts och de finns bland annat i njurarna, benvävnaden och i blodet.

K-vitamin findes i to naturlige former

Vitamin K er det fælles navn for flere forbindelser, to af grupperne blandt dem findes naturligt:

Vitamin K1 - phylloquinon - findes i grønne planter som salat, kål, rosenkål, broccoli og spinat.

Vitamin K2 – menaquinon – dannes af bakterier i tarmen og findes i forskellige fødevarer, såsom æg, lever, nyrer og ost. Såkaldte Natto, sojabønner, der fermenteres - er særligt rige på vitamin K2.

Nyfødte får en indsprøjtning med K-vitamin, da modermælken indeholder lidt K-vitamin.

Kroppen omdanner de forskellige vitamin K-typer til den form, som vores kroppe kan assimilere, menaquinon-4.

Syntetisk vitamin K

Nogle lægemidler og kosttilskud indeholder en type syntetisk K-vitamin, menadion, dette kaldes også K3-vitamin. K3-vitamin, menadion, er vandopløseligt og kan i modsætning til naturligt K-vitamin være giftigt i større doser.

Hvordan tilføres vitamin K

Det meste af vitamin K1 findes i den normale kost. K2-vitamin kan derimod dannes i tarmen, men det foregår i en del af tarmen, hvor kun en lille del kan optages af kroppen. Derfor er tilførslen af ​​vitamin K1 større end tilførslen af ​​vitamin K2 i en normal kost. Vitamin K2-niveauet i kroppen kan øges ved at indtage en masse fødevarer, der indeholder noget af vitaminet, såsom æg, lever, ost og nyrer, eller Natto, den japanske fermenterede ret. Indtaget af K1-vitamin kan øges, hvis du spiser mange grønne grøntsager, for eksempel broccoli, spinat, rosenkål, salat og kål. Det kan muligvis også tilføres gennem kosttilskud.

Hjertet og leveren

Både hjerte og lever har evnen til at lagre K-vitamin. Det, der lagres mest i vores lever, er vitamin K2. I modsætning til andre vitaminer, der er fedtopløselige, har kroppen små lagre af K-vitamin, og disse opbruges hurtigt. Det er derfor, vi har brug for en regelmæssig tilførsel af K-vitamin i kosten.

Der er ingen officielle anbefalinger for indtagelse af K-vitamin i Sverige. For at bidrage til normal blodkoagulation har du sandsynligvis brug for 1 µg/kg kropsvægt. For at hjælpe med at opretholde normal knoglestruktur kan det være nødvendigt med større mængder. Undersøgelser tyder på, at 45 µg/dag af vitamin K2 er tilstrækkeligt til at hjælpe med at opretholde normal knoglestruktur.

Antibiotikabrug, diarré og en dårligt fungerende galdeblære får kroppen til at miste K-vitamin.

K-vitamin bidrager til normal blodpropper

Vitamin K1 har nok sin vigtigste funktion i leveren, hvor det hurtigt optages fra blodet og aktiverer proteiner, der bidrager til normal blodkoagulering.

K-vitamin bidrager til at opretholde normal knoglestruktur.


I knoglevævet er der tre proteiner, som K-vitamin aktiverer:

  • Osteokalcin
  • Matrix-Gla-protein
  • Protein S

Disse proteiner er sandsynligvis vigtige for skelettet, da de påvirker mineraliseringen af ​​knoglevæv, hvor mineraler som calcium og magnesium optages. K-vitamin bidrager således til at opretholde en normal knoglestruktur. K-vitamin bidrager sammen med D-vitamin til at opretholde en normal knoglestruktur.

Vitamin K2 kommer i forskellige former

K2-vitamin findes i flere former, og disse transporteres af kroppen på forskellige måder. Vitamin K2 med lange sidekæder (såsom MK-7, MK-8 og MK-9) menes at blive absorberet godt, mens det tilbringer længere tid i blodet end vitamin K1. Derfor er de let tilgængelige for kroppen, når den har brug for dem.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.