vitaminE_1140x600.jpg

E-vitamin

E-vitamin kan opdeles i tocopheroler og tocotrienoler. E-vitamin findes i bl.a. farverige frugter og grøntsager, men også vegetabilske olier, fuldkorn, hvedekim og klid.

Skyddar mot oxidativ stress

Ligesom C-vitamin virker E-vitamin som en antioxidant og hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

E-vitamin er en antioxidant, der hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Antioxidanter er forbindelser, der neutraliserer reaktive oxygenarter, et biprodukt af kroppens forbrænding af oxygen. E-vitamin udfører sin antioxidantfunktion i kroppen i samarbejde med andre antioxidanter, såsom C-vitamin. C-vitamin hjælper med at genoprette den reducerede form af E-vitamin.

Vores kroppe gemmer E-vitamin.

I dag er der 13 kendte vitaminer, der er essentielle for livet. E-vitamin er ligesom D-vitamin fedtopløseligt. Fedtopløselige vitaminer kombineres med fedt og optages via tarmen i blodet. Hos raske mennesker optages mere end halvdelen af ​​det E-vitamin, vi tager, i kroppen.

Kroppen kan lagre omkring 1 g E-vitamin. Det meste af det er lagret i fedtvæv, men E-vitamin er også lagret på overfladen af ​​vores celler og i blodets fedtmolekyler. Meget af kroppens E-vitamin findes i leveren, lungerne, musklerne, hjertet og binyrerne. Det naturlige E-vitamin er det mest aktive.

Der er i alt otte forskellige former for E-vitamin, som er opdelt i to klasser:

  • Tokoferoler
  • Tokotrienoler


Det naturlige E-vitamin i form af alfa-tocopherol har dobbelt så meget aktivitet som syntetisk E-vitamin.

E-vitamin i vores kost

E-vitamin findes ligesom de fleste andre antioxidanter i en række farverige frugter og grøntsager, for eksempel rød peberfrugt, grønne bladgrøntsager og tørrede abrikoser. Også vegetabilske olier, fuldkorn, hvedekim og klid, blød vegetabilsk margarine, nødder og frø er kilder til E-vitamin.

E-vitamin har et lavt toksisk indhold og kan tages i høje doser, op til 100-800 mg om dagen. Kostundersøgelser viser, at vi spiser mindre end anbefalet af E-vitamin.

E-vitamin forhindrer maden i at blive harsk

I løbet af 1940'erne blev det opdaget, at E-vitamin kan beskytte umættede fedtsyrer mod oxidation. E-vitamin kan tilsættes til visse fødevarer. for eksempel fiskeolier, for at bevare friskheden og forhindre dem i at harske.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.