blogg_valjrattomega3_1140x600.jpg

Vælg det rigtige omega-3 tilskud!

De fleste af os ved, at omega-3 er godt, men det kan være svært at vide, hvilket omega-3 produkt man skal vælge. Vi hjælper dig med at finde rundt i junglen af kosttilskud.

EPA og DHA

De to omega-3 fedtsyrer med bedst dokumenterede positive helseeffekt er de to langkædede fedtsyrer eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Det er veldokumenteret gennem en række studier, at EPA og DHA bidrager til at bevare hjertets normalfunktioner, mens DHA bidrager til bevare hjernens og synets normale funktioner.

Tips! EPA og DHA er godt for hjertet mens DHA er godt for hjernen og synet.

Læs indholdsfortegnelsen!

En ting, der er vigtigt at vide, når man skal vælge et kosttilskud er, at der eksperimenteres med forskellige måder at angive indholdet af omega-3 på. En del producenter nøjes med at angive mængden af fiskeolie, nogle angiver mængden af omega-3 og andre angiver både totalmængden af omega-3 samt indholdet af EPA og DHA.

For de fleste lyder 2 gram fiskeolie bedre end 1 gram omega-3, men det er det ikke nødvendigvis. Nogle produkter er nemlig ikke tilstrækkeligt koncentreret for at kunne dække dit behov for EPA og DHA, til trods for det høje indhold af ”fiskeolie”.

Tips! Et godt omega-3 tilskud skal have et højt indhold af fedtsyrerne EPA og DHA. Hvis producenterne kun angiver mængden af fiskeolie på indpakningen, så sørg for at kontrollere hvor meget omega-3 udgør, samt hvor meget EPA og DHA du får pr. dagsdosis.

Vælg gerne et produkt som indeholder D-vitamin

Om sommeren producerer vi D-vitamin i huden gennem påvirkning fra solen, men eftersom der er mangel på sol i Danmark om vinteren, har vi behov for at tilføre vitaminet via kosten. D-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktioner og bidrager til kroppens optag af kalcium.

De hovedsagelige kilder til D-vitamin i fødevarer er fed fisk –det sammen gælder omega-3. Det betyder, at hvis du spiser for lidt fed fisk til at dække kroppens behov for omega-3, er der også en risiko for at du får for lidt D vitamin.

Tips! Vælg gerne et omega-3 produkt som indeholder D-vitamin. Den primære kilde til D-vitamin er nemlig fisk –det samme gælder for omega-3.

Vælg ikke et tilskud med omega-6 og omega-9

Både omega-3 og omega-6 er essentielle fedtsyrer, som skal tilføres kroppen gennem kosten, men der kan opstå en ubalance, hvis vi indtager for meget omega-6. Omega-6 ”konkurrerer” nemlig med omega-3 om plads i kroppens celler.

I dag er forholdet mellem omega-6 og omega-3 i kostvanerne mellem 10:1 og 20:1. Det betyder, at vi indtager op til 20 gange mere omega-6 end omega-3. Det anbefalede forhold er 5:1.

Når det gælder omega-9, producerer din krop tilstrækkeligt af denne fedtsyre på egen hånd. Du behøver dermed ikke et ekstra tilskud.

Tips! Undgå tilskud som indeholder omega-6 og omega-9. De fleste af os får tilstrækkeligt med omega-6 gennem en normal kost og kroppen kan selv producere tilstrækkeligt omega-9.

Omega-3 fra planteriget

Nogle kosttilskud annoncerer med at de kun indeholder omega-3 fra vegetabilske kilder, alfalinolensyre (ALA), og at kroppen selv kan omdanne dette til de vigtige fedtsyre EPA og DHA. Det er dog vigtigt at vide, at kroppens formåen til at omdanne ALA til EPA og DHA er yderst begrænset.

Der findes heller ingen dokumentation, som viser samme positive effekt af ALA, som fra de havfødebaserede fedtsyrer EPA og DHA. Det er derfor bedre at tilføje kroppen omega-3 direkte fra havfødebaserede kilder.

Tips! Omega-3 fra vegetabilske kilder (ALA) har ikke sammen dokumenterede effekt på hjerne og syn – som den marine omega-3 fedtsyre DHA har.

Kilde:
European Food Safety Authority (EFSA)

Disse helsepåstande har været vurderet af EFSA og fundet godt dokumenteret.Kommissionen har sammenfattet dette i følgende helsepåstande:

  • Omega-3 (EPA og DHA) bidrager til normal funktion af hjertet. Positiv sundhedseffekt opnås ved daglig indtag af 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 (DHA) bidrager til normalt syn og hjernefunktion. Positiv sundhedseffekt opnås ved et dagligt indtag af 250 mg DHA.

Tilmeld vores nyhedsbrev

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.

Vi respekterer dine personlige informationer og deler intet med en tredjepart. Læs mere her.