blogg_salmonplate_1140x600.jpg

Fødevarestyrelsen anbefaler fisk

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild. Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger, se Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvorfor skal du spise omega-3?

Der er foretaget mere end 27.000 videnskabelige studier omkring effekten af omega-3. De fleste er positive og viser en klar sammenhæng mellem at spise omega-3 fedtsyrene EPA og DHA, og deres bidrag til vedligeholdelsen af en normal hjertefunktion, en normal hjernefunktion og et normalt syn.

European Food Safety Authority (EFSA) har vurderet to sundhedsanprisninger, som nu er godkendte i EU. EFSA har også vurderet, hvilke mængder af EPA og DHA man skal spise dagligt for at opleve de angivede sundhedsvirkninger. Dette er nu godkendt som et sundhedsanprisning for omega-3 i EU:

  • Omega-3 fedtsyrene EPA og DHA bidrager til at vedligeholde hjertets normalfunktion. Gavnlig sundhedsmæssig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg EPA/DHA.
  • Omega-3 fedtsyren DHA bidrager til at vedligeholde hjernens normalfunktion og et normalt syn. Gavnlig sundhedsmæssig effekt opnås ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Derudover har både World Health Organization (WHO) og Nordic Nutrition Recommendations (NNR) inkluderet omega-3 fedtsyrer i deres ernæringsanbefalinger.

Kilder

Fisk og skaldyr er en vigtig del af en velafbalanceret kost, og i fed fisk som laks, ørred, makrel og sild finder du omega-3 i selve fiskekødet og under skindet. Magert fiskekød som torsk og sej indeholder mindre fedt. Disse fisketyper lagrer nemlig deres fedt i leveren.

Omega-3 i mad

For at få den mængde EPA og DHA som er nævnt i sundhedsanprisningerne kan du for eksempel:

  • Spise ca 60 gram laks (564 mg EPA/252 mg DHA)
  • Spise ca 130 gram makrel i tomat (1261 mg EPA/247 mg DHA)
  • Spise 2,5 kilo torskefilet (2500 mg EPA/250 mg DHA)

Spiser du to kapsler Active Omega-3 per dag får du 300 mg EPA og 216 mg DHA, udover det du får via din kost.