W_Senior_couple_hugging_sunbathing_Tjome_1140x600.jpg

Omega-3 er sundt året rundt!

Din krop kan kun omdanne små mængder omega-3 til EPA og DHA, og har derfor brug for at få det tilført via kosten året rundt. Så glem ikke at spise din daglige dosis af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, også om sommeren!

Fiskeolie – en kilde til vitamin D og omega-3

Når solens stråler rammer din hud, producerer kroppen vitamin D. Derudover får vi vitamin D via kosten. Gode kilder til vitamin D er fødevarer, som kommer fra dyreriget (fisk, æg, kød og mælkeprodukter).

Det er sandsynligt, at du har et lavere D-vitamin niveau, hvis du:

  • Bærer fuld påklædning i solen eller anvender solcreme faktor 8 eller højere. Solcreme blokerer nemlig UV-strålerne som kroppen har brug for tilat producere D-vitamin.
  • Er mørklødet. Mørkere hud indeholder nemlig melanin, et stof som begrænser hudens produktion af D-vitamin, når den kommer i kontakt med solstråler.
  • Bor i et område som er mere end 20 breddegrader fra ækvator. Solen på vores breddegrader er ikke stærk noktil at kroppen kan producere D-vitamin mellem oktober og april.
  • Bor i et område med meget støv og forurening, da det blokerer solens stråler.
  • Er overvægtig. Vores krop lagrer D-vitamin i fedtlaget. Ironisk nok tager overflødigt fedt D-vitaminet til sig, og gør det dermed utilgængeligt for knoglerne og andre vigtige funktioner. Jo mere kropsfedt man har, desto mindre D-vitamin er tilgængeligt for resten af kroppen.
  • Er over 60 år. Efterhånden som du ældes, mindskes kroppens evne til at producere D-vitamin, når du udsættes for sollys.
  • Er et barn mellem 0 og 2 år. Selvom huden kan producere D-vitamin når solen skinner, anbefales det ikke at små børn udsættes for direkte sollys.

Fødevaredirektoratet anbefaler, at voksne og børn over 2 år hver dag indtager 10 mcg vitamin D fra kosten.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, børn og voksne, som opholder sig indendørs eller går tildækket, tager et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D.

Gravide anbefales et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D under hele graviditeten.

Børn mellem 0 og 2 år anbefales et tilskud på 10 mcg vitamin D som D-dråber.

Ældre over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer med øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mcg vitamin D kombineret med et tilskud på 800-1000 mg calcium.

Hvis du ofte opholder dig i solen, eller får tilstrækkeligt med vitamin D via kosten, er det altså ikke sikkert at du har brug for et ekstra tilskud med vitamin D om sommeren. Det som derimod er sikkert er, at omega-3 er lige vigtigt året rundt!

Myndighedernes anbefalinger

Fødevarestyrelsen anbefaler at vi spiser fisk mindst to gange om ugen (som hovedret og flere gange om ugen som pålæg). I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild.

Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger, se Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Med et dagligt indtag af de langkædede omega-3 fedtsyrer EPA og DHA, opnår man de positive sundhedseffekter som disse essentielle fedtsyrer har på hjerte-og karsystemet, hjernen og synet.

Din krop har desværre ikke et lager af omega-3, som den kan tage af, og den kan heller ikke omdanne tilstrækkelige mængder EPA og DHA fra andre omega-3 fedtsyrer. Derfor har den nytte af en regelmæssig tilførsel af disse sunde marine fedtsyrer gennem kosten, både om vinteren og om sommeren!

Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til at vedligeholde hjertets normalfunktion. Positiv sundhedseffekt opnåes ved et dagligt indtag på 250 mg EPA/DHA. Omega-3 fedtsyren DHA bidrager til at vedligeholde hjernens og synets normale funktion. Positiv sundhedseffekt opnåes ved et dagligt indtag på 250 mg DHA.

Kilder:

Fødevarestyrelsen - European Food Safety Authority (EFSA)