W_man_smile_kitchen_salad_1140x600.jpg

Styrk dit immunforsvar

I løbet af de sidste par år har vi indset nødvendigheden af ​​at vaske vores hænder og lært at hoste korrekt. God håndhygiejne er nøglen, når man bekæmper influenza og forkølelse, men vidste du, at en god kost og sund livsstil også har indflydelse for immuniteten.

Styrk din immunitet: Træn nok, sov godt og spis en varieret kost

Træn - passende! Regelmæssig motion hjælper med at opretholde et godt helbred og understøtter samtidig immunitet. Motion er også med til at sænke stressniveauet, og påvirker dermed også søvnen og søvnkvaliteten. Tilstrækkelig nattesøvn er nødvendig for hele vores krop, fordi kroppen under søvnen restituerer efter dagens stress.

At træne for hårdt kan også have den modsatte effekt på vores krop, hvilket øger stress. Det skal også huskes, at hvis influenza/sygdom allerede har taget fat, skal træningen sættes i bero.

Den nemmeste måde at understøtte kroppens immunforsvar på er at spise en varieret og sund kost. Især fisk, frugter, bær og fuldkornsprodukter er vigtige for vores immunitet. Groft sagt, jo mere farverig kost, jo større sandsynlighed er der for, at den indeholder gode ingredienser til at opbygge kroppens eget immunforsvar.

Fisk og D-vitamin

D-vitamin er nok det vigtigste vitamin for vores immunitet. Af fødevarerne findes D-vitamin naturligt kun i fisk. D-vitamin dannes også på vores hud under påvirkning af sollys, men om vinteren kan vi i Norden normalt ikke starte produktionen af ​​D-vitamin på grund af mangel på sollys og tøj, der dækker huden. Officielle anbefalinger i Danmark anbefaler også at tage D-vitamin som kosttilskud i vintermånederne.

Fisk er et stærkt anbefalet spise, og ikke kun på grund af dets indhold af D-vitamin. Fisk indeholder masser af protein, A-vitamin og omega-3-fedtsyrer, som kroppen har brug for for at varetage flere vitale funktioner.

C-vitamin fra frugt og bær

C-vitamin fremmer også immunforsvarets normale funktion, og det er især vigtigt at få nok C-vitamin under hård træning. Frugter indeholder meget C-vitamin - især citrusfrugter som appelsin og grapefrugt. Bær og grønne bladgrøntsager er også gode kilder til C-vitamin. C-vitamin hjælper også med at reducere træthed og udmattelse.

A-vitamin for øjne og immunitet

A-vitamin er også vigtigt for immunforsvaret. Naturlige kilder til A-vitamin er produkter fra dyreriget: de mest udbredte af dem er æg og fede fisk. Vegetabilske produkter, for eksempel gulerødder, spinat og broccoli, indeholder beta-caroten, en forløber for A-vitamin. Kroppen omdanner beta-caroten til A-vitamin.

Zink er et vigtigt mineral for immunitet

Zink påvirker blandt andet hudens, hårets og neglenes velvære, og det er også et vigtigt mineral for immuniteten. Gode ​​kilder til zink er korn, kød og mejeriprodukter, hvorfor det kan være udfordrende for en, der følger en vegansk kost, at få nok zink gennem kosten.

Vesterålen's Omega-3 indeholder også D-vitamin

Udover omega-3 fedtsyrer rige på EPA og DHA, indeholder Vesterålen's Omega-3 også D-vitamin, der er vigtig for immunforsvar, knogler og muskler. Med standard dosis på to kapsler får du 5 µg vitamin D3.

D-vitamin fremmer

  • normal funktion af immunsystemet
  • holde knoglerne normale
  • normal optagelse af calcium og fosfor
  • normalt calciumniveau i blodet
  • opretholde normal muskelfunktion.