VNP_Brain-collage_red_1140x600.jpg

Sådan passer du på din hjerne – hele livet

Hjernen er det vigtigste organ i kroppen, og derfor er det vigtigt at passe godt på den, når man bliver ældre, for at undgå nedsættelse af vigtige funktioner og evner.


Korrekt og vigtig ernæring for en sund hjerne

Hjernen består af cirka 60% fedt, og er afhængig af tilførsel af sunde fedtsyrer for at fungere optimalt. Vigtigst af alt er tilførslen af ​​den langkædede omega-3 fedtsyre DHA, som vi ikke selv kan producere i kroppen, men skal indtages gennem mad eller kosttilskud.

Der er lavet mange tusinde undersøgelser, der viser effekten af ​​omega-3 på kroppen, og ikke mindst hjernen. Søger du på ordene "omega-3" og "hjerne" online, vil du blive overvældet af antallet af artikler om emnet. Så vi vil ikke gå dybere ind i emnet, men blot understrege, at tilførsel af omega-3 fedtsyrer er vigtigt for at opretholde en sund hjerne hele livet!

Superfood til hjernen:
• Fed fisk, såsom laks og sardiner – rig på omega-3 fedtsyrer
• Blåbær – rig på antioxidanter
• Valnødder – rig på omega-3 fedtsyrer
• Grønne grøntsager som spinat og grønkål – rig på vitamin K og E
• Mørk chokolade – rig på antioxidanter
• Æg – rig på aminosyrer
• Kaffe og grøn te – rig på antioxidanter


Øvelser for en sund hjerne

Mens vi tidligere kunne huske ting som telefonnumre, fødselsdage og adresser og orienterede os uden GPS, har telefonen nu overtaget mange af disse funktioner. Praktisk, men også lidt kedelig for hjernen. Udover at fodre hjernen med de rigtige næringsstoffer, bør du også sørge for at træne den regelmæssigt. Der skal meget lidt træning til for at opnå gode og varige resultater. Her er fem enkle ting, du kan gøre i din hverdag for at opretholde en sund hjerne.

1. Fysisk aktivitet
Al fysisk aktivitet er med til at aktivere hjernen. Bare det at gå en tur, gerne forskellige ruter, er godt både for orienteringen og tilførslen af ​​ilt til hjernen. At bryde rutiner er også godt, såsom at stå af bussen et stop eller to inden du kommer hjem. Overrask dig selv ved at gøre noget, du normalt ikke gør.

2. Krysord eller sudoku
Sådanne let tilgængelige øvelser kan laves hvor som helst og når som helst – og er super gode til at holde hjernen i form. Du er velkommen til at udfordre dig selv til at stige i sværhedsgrad et par gange, om ikke andet for at bryde rutiner.

3. Lær noget nyt
At udfordre komfortzonen nu og da er med til at styrke vores hjerne. Når man bliver ældre, er det nemt at falde ind i indøvede rutiner i hverdagen. At lære noget nyt, såsom et sprog eller et instrument, er fremragende træning for hjernen. 

4. Læs og bliv klog
Læsning er en enkel, billig og let tilgængelig måde at holde din hjerne i form på. Uanset om du læser for at lære noget eller for underholdning, holder det din hjerne i form.

5. Kortspil eller puslespil
Mens kortspil er både sociale og sjove, er puslespil en behagelig og udviklende aktivitet, som du kan lave i fred og ro. Begge er gode til at holde hjernen aktiv.

Uanset hvilke øvelser du laver, hjælper mentalt stimulerende aktiviteter med at berige dit liv og holde din hjerne sund. Og hvis du har læst så langt, har du allerede gjort noget godt for din hjerne i dag 😊