blogg_kostrad_1140x600.jpg

Gode kostråd til et sundt hjerte

Fed fisk med omega-3, masser af vitaminrige frugter og grøntsager og grove fiberrige kornprodukter er blandt de madvarer, du bør spise i en hjertevenlig kost.

Vores hjerte er et livsvigtigt organ, og det, vi spiser, kan påvirke hjertets sundhed. Vi giver dig flere gode råd til et godt og sundt hjerte.

Undgå mættet fedt

Fedtet fra pattedyr og mejeriprodukter, så som fra rødt kød, creme fraiche, ost og fløde, kalder vi for mættet fedt. Et stort indtag af disse typer fedt kan forårsage en øgning af kolesterolet i blodet.

Sundhedsmyndighederne anbefaler derfor, at vi skifter en del af dette fedt ud med andre typer fedt. For det er nemlig ikke alt fedt, der er usundt for hjertet. Umættet fedt er det gode fedt, som du blandt andet finder i koldpresset olivenolie, rapsolie, nødder, frø, avocado, oliven og fed fisk som laks, makrel og ørred. Umættet fedt består af flere forskellige fedtsyrer, hvoraf en af dem kaldes ALA. Denne fedtsyre finder du især i vegetabilske olier, nødder og frø.

Grove kornprodukter, frugt og grøntsager er også godt for hjertet.

Meget salt i kosten er skadeligt for din krops sundhed, så vær forsigtig med saltet. Der er for eksempel meget skjult salt i forskellige fødevarer. Faktisk er den størstekilde til salt i kosten forarbejdede fødevarer og færdiglavet mad. Disse står for op til 70-80 procent af saltindtaget.

Spis mere fisk med omega-3

Byt det røde kød ud med fed fisk til aftensmaden – og anvend gerne fisk som pålæg! Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA fra fisk og andre marine kilder bidrager til hjertets normale funktion. Omega-3 er essentielle umættede fedtsyrer, som vi er nødt til at få igennem vores mad, da kroppen ikke selv kan producere tilstrækkeligt af disse.

Der har været foretaget mere end 10.000 videnskabelige studier omkring effekten af omega-3. De fleste er positive og viser en klar sammenhæng mellem indtag af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA og opretholdelsen af den normale funktion for hjertet, hjernen og synet.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild. Det kan være en god idé at tilføje omega-3 som kosttilskud, så du er sikret de gode fedtsyrer EPA og DHA, der gode for hjerne, hjerte og syn.

Bestil i dag - to måneder for kun 99,- inklusiv en pakke Vitamin D.

Omega-3 Classic & Vitamin D

 Omega-3 Classic til kun 99,-
  Få en gratis pakke Vitamin D
icons8-open-lock.svg   Ingen bindningstid
icons8-in-transit-18.svg   Levering til din hoveddør

Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger, se Fødevarestyrelsens hjemmeside.

En sund og varieret kost

I bund og grund skal en hjertevenlig kost indeholde nyttige og varierende fødevarer. Der findes nogle fødevarer,som er særligt gavnlige for hjertet.

Du bør vælge grove kornprodukter, når det gælder både brød, pasta, ris og morgenmadsprodukter. Du bør også bytte smør og margarine ud og i stedet bruge olie så ofte som muligt, både som dressing på salaten og til stegning.

Grøntsager og frugt kan du godt unde dig selv både ofte og meget af. Spis helst 6 grøntsager og frugter hver dag! Grøntsager, frugt og bær indeholder som regel lidt energi og mange fibre, vitaminer og mineraler som er gode for vores helbred.

For mere information, se altomkost.dk.

  • Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til at opretholde hjertets normale funktioner. Positiv sundhedseffekt opnås ved daglig indtag af 250 mg EPA og DHA.
  • Spise ca 130 gram makrel i tomat (1261 mg EPA/247 mg DHA)
  • D-vitamin bidrager til at opretholde et normalt immunsystem, normale knogler og en normal muskelfunktion.
  • Omega-3 fedtsyren ALA bidrager til et normalt kolesterolniveau. Positiv helbredseffekt opnås ved et dagligt indtag på 2 gram.

Vær sikker på at du får dækket dit behov for omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA og bestil i dag.