W_MV_6-a-day_vegetables_1140x600.jpg

6 om dagen

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser 6 portioner frugt og grønt hver dagfor at holde os sunde. Men hvad menes der egentligt med ”6 om dagen”? Kan man spise fem æbler og føle sig sikker på at kroppen får, hvad den har behov for af frugt og grønt?

Variation er vigtigt

Fødevarestyrelsens råd og ”6 om dagen” forudsætter, at man spiser varieret og spiser ca. 600 gr. grøntsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grøntsager. 100 gr. grønsager eller frugt svarer til en stor gulerod eller et æble. Vælg især de grove grønsager som fx løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner. Spis grøntsager til alle dine hovedmåltider, og spis frugt og grøntsager som mellemmåltider. Så når du nemmest op på 600 g om dagen.

Hvilke madvarer tæller ikke?

Noget som måske kan forvirre er, at kartoflen ikke indgår i ”6 om dagen” til trods for, at den er en vigtig basisvare med højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler. Det understreges dog, at denne madvare har et højt indhold af næringsstoffer, og sagtens kan være en del af en sund og varieret kost.

Skal alt være friskt frugt og grønt?

Slet ikke! Det er helt op til dig selv at vælge, om du vil bruge både friske, konserverede, frosne, rå eller kogte grøntsager, frugt og bær.

Hvor meget er tilstrækkeligt?

Når du skal beregne ”6 om dagen”, er det bedst at tænke i portioner i stedet for i tal, eftersom at et lille æble og et helt broccoli ikke tæller lige meget.

En portion modsvarer omkring 100 gr.,og kan f.eks. være en lille skål med bær, en blandet salat, en gulerod, en middelstor frugt eller kogt blomkål som tilbehør til middagen. På en dag skal du sammenlagt indtage 600 gr. frugt, bær og grøntsager.

For at forenkle det hele kan man sige, at en portion modsvarer ca. en håndfuld. Børn har mindre hænder end voksne, og portionerne kan derfor tilpasses efter dette.

Kilder: altomkost.dk - Miljø-og Fødevareministeriet - Fødevarestyrelsen