blogg_attvetavitaminer_1140x600.jpg

Vigtigt at vide om vitaminer

Ved du egentligt hvad vitaminer er og hvorfor de er så vigtige for kroppen?

Vitaminer er næringsstoffer, som er nødvendige i små mængderfor en lang række processer i kroppen.

Kroppen behøver f.eks. vitaminer til at opbygge og vedligeholde muskler, knogler, hud og slimhinder. Omdannelsen af kulhydrater, fedt og proteiner til energi er også afhængig af vitaminer. Derudover er nogle af vitaminerne med til at sørge for at vedligeholde et normalt immunforsvar.

Vitaminerne skal primært tilføres gennem kosten, da kroppen kun kan producere få af dem selv. Det betyder, at vi er afhængige af at indtage vitaminer via kosten. D-vitamin kan imidlertid også dannes i huden som følge af sollys, og K-vitamin kan dannes af bakterier i tarmen.

To typer vitaminer

Vitaminer har forskellige strukturer og funktioner, og opfører sig forskelligt, når de bliver optaget i kroppen. B-vitaminer og C-vitaminer er vandopløselige, mens A, D, E og K-vitaminer er fedtopløselige.

De fedtopløselige vitaminer bliver lagret i kroppen, og det kan føre til overdosering, hvis man indtager for meget af disse.

Vandopløselige vitaminer bliver ikke lagret i kroppen på samme måde. Disse stoffer udskilles hurtigt, hvilket betyder, at faren for overdoseringer lille.

I alt kender vi til 13 vitaminer.

Sund og varieret kost

Spiser man sund og varieret kost med meget frugt og grønt, vil de fleste af os kunne dække kroppens behov for vitaminer. Hvis du ønsker et stabilt indtag af vitaminer og mineraler, kan du supplere din kost med et tilskud af multivitaminer.

Når man taler om kost, er den bedste strategi til at opretholde et godt helbred at vælge fornuftigt fra et bredt udvalg af madvarer, men især rigeligt fra grupperne med frugt, grøntsager, grove kornprodukter, bælgfrugter og fisk.

Gode kilder til vitaminer

Det kan være godt at vide hvilke madvarer,der er specielt rige på de forskellige vitaminer.

Gode kilder til B-vitamin er blandt andet oksekød, fisk, lever, korn og mælk. Folinsyre er et B-vitamin som der findes meget af i grønne grøntsager såsom spinat.

Den vigtigste kilde til C-vitamin, er frugt og grøntsager.

Fed fisk og margarine er blandt de få kostkilder til D-vitamin. Flere vælger også at tage tilskud med omega-3 og D-vitamin som supplement til deres daglige kost.

Fed fisk og lever indeholder A-vitamin, og det samme gør æg og mælkeprodukter. Gulerødder, broccoli og peberfrugt indeholder betacaroten, som kroppen omdanner til A-vitamin.

E-vitamin finder du i vegetabilske olier, margarine, nødder, æg, fuldkornsprodukter og grøntsager med høj fedtprocent, såsom avocado.

Vores tarm producerer store mængder K-vitamin, og sørger for at størstedelen af det daglige behov bliver dækket. Derudover er grønne planter såsom salat, broccoli og spinat gode kilder til K-vitamin.

Kilder:
Kilder: Norsk Helseinformatikk, forskning.no