4-gode-grunde-til-sol-vitamin-d_small.png

Fire gode grunde til at komme ud i solen!

Der findes ingen gode grunde til at undgå solen til sommer. Så længe du beskytter din hud og øjne mod UV-strålerne og undgår at blive solbrændt, kan sollyset være godt for os på mange måder.

Du øger D-vitamin-niveauet –”solens vitamin”

Det er ikke uden grund at D-vitamin kaldes for ”solens vitamin”. Dagligt sollys på huden stimulerer nemlig kroppens egen produktion af D-vitamin. ”Solvitaminet” stimulerer kroppens optag af kalcium og holder skelet og tænder sunde og stærke. Du kan endda få D-vitamin ved at spise fed fisk, såsom laks, samt gennem en del mejeriprodukter.

Hvis du tager tre kapsler Active Omega-3 pr. dag får du indtaget 7,5 mikrogram D-vitamin udover det, du indtager via din kost. Samtidigt får du de nyttige omega-3 fedtsyrer.

Vi føler os friskere med lidt farve på kroppen

Smuk, gylden sommerhud gør noget for selvværdet hos mange af os. Vi føler os sunde, når vi har været ude og få lidt farve på kroppen. Men for meget solbadning kan være skadeligt, hvis ikke du beskytter dig.

Brug altid solcreme med passende solfaktor (SPF) og husk, at det anbefalesat opholde sig i skyggen midt på dagen, når UV-strålerne er kraftigst.

Vi bliver lykkeligere af solen

”Jeg bli ́r så glad når solen skinner”, sang Katy Bødtger, som nogen måske kan huske. Mange af os kender til at solen både hjælper på humøret og energien. Det er lettere at komme ud af sengen om morgenen, samt være aktiv og mere social. Her har forskningen endda en forklaring!

Solen giver os en følelse af lykke. Det gør den, fordi solstrålerne frigør endorfiner i vores krop. Lys øger signalstofferne i hjernen som gør os glade, motiverede og aktive, samtidigt bliver vi også afslappede.

Det bedste er at få meget lys om dagen og lidt om natten. Så oplader du melatoninproduktionen, der er et hormon der styrer døgnrytmen.

Spis fødevarer, der er modnet i solen og få masser af C-vitamin

Det er ikke kun os, der stråler mere, når solen skinner. I de solrige sommermåneder kan vi hente og høste både grøntsager og bær, der er gode for kroppen, såsom vitamin-C rige jordbær, solbær, tomater og spinat.

C-vitamin kan ikke produceres i kroppen og derfor skal vi indtage det via mad og drikke. C-vitaminets vigtigste funktion for kroppen er at fungere som et co-enzym (hjælpestof) i kroppens produktion af kollagen, og bidrager således til en normal kollagendannelse. Kollagen er et protein, der findes i kroppens bindevæv, blodkar, brusk og knogler.

C-vitamin beskytter cellerne mod oxidativt stress, bidrager til den normale funktion af immunforsvaret og er nødvendigt for at bevare din energi. Derudover hjælper C-vitamin på kroppens optagelse af jern.

D-vitamin bigrager til kroppens normale optagelse af calcium, bevarer normale tænder og normale knogler. C-vitamin bidrager til normal energimetabolisme og mindsker træthed og udmattelse.