blogg_femsupergronsaker_1140x600.jpg

Fem supergrøntsager

Alle grøntsager er sunde, men nogle indeholder flere næringsstoffer end andre. Her er fem af de sundeste grøntsager, du kan vælge i efteråret.

Broccoli – rig på vitaminer

Denne grønne buket er en af de mest næringsrige grøntsager, der findes. Broccoli er rig på vitamin A,C,K, E og folat. Den er desuden en god kilde til mineralerne jern, kalcium og kalium.

Broccoli er rigtigt god i wok, salater, tærter, suppe eller som tilbehør til middagen.

Grønkål – kostfibre, vitaminer og mineraler

Denne grøntsag lever op til sin titel som supergrøntsag! Den indeholder store mængder af kostfibre, kalcium, A-vitamin (i form af betakaroten), E-vitamin, B6 vitamin, B-vitaminet folat og C-vitamin.

Grønkålen kan sagtens anvendes på samme måde som broccoli. Den smager også godt i salater, suppe, coleslaw, i pesto, i smoothies,og du kan endda også lave grønkålschips.

Løg – rig på flavonoider

Løg smager ikke bare godt i forskellige retter, de er også fulde af supersunde flavonoider.

Gule løg er det mest almindelige løg. Hakket rå løg passer godt til pølsemaden eller i burgeren, i salaten eller i en salsa. De er også gode som ingrediens i en række middagsretter og kan koges, dampes, grilles eller steges.

Tomat – rig på lycopen

De fleste af os elsker tomater. Denne grøntsag er en af de bedste kilder til carotenoiden lycopen, der giver tomaten dens røde farve. Det høje indhold gælder også i hakkede tomater og puré!

Tomat indeholder også store mængder af betakaroten, samt E-vitamin, der bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og C-vitamin, der bidrager til immunforsvarets normale funktion.

Det findes mange forskellige sorter af tomater. Det er en grøntsag, som passer lige godt som snack, imadpakken eller i salaten, som på pizza, i sovser eller i tacoen.

Gulerod – rig på betakaroten

Gulerødder indeholder store mængder fibre og vitaminer, hermed også betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin bidrager til at bibeholde normal hud, normalt syn og et normalt immunforsvar. Gulerødder har også et højt indhold af kostfiber, som hjælper fordøjelsen.

Rå gulerødder kan spises som snack. Rå, revet gulerod passer godt til fisk og andre middagsretter. Den kan også koges, steges, puttes i ovnen, anvendes i supper, gryderetter, mos, wok eller juice. Den er desuden god at sylte eller som ingrediens i kager.

Kilder: forskning.no, nhi.no, frukt.no